Autor Wiadomość
ardna
PostWysłany: Śro 15:36, 02 Sty 2008    Temat postu: Śledź po żydowsku

1 kg sledzi (platy solono- matiasy)
6 duzych cebul
paczka rodzynek sultanek
1 sloik przecieru pomidorowego
karton mleka
olej
przyprawy do smaku


jak przyzadzic:

sledzie powinno sie robic 24 h przed podaniem

sledzie zamoczyc na kilka godzin w mleku( aby nie byly tak slone)

nastepnie przygotowujemy sos:

obrac i pokroic cebule w paseczki wlozyc do garnka zalac olejem tak by ylo go(oleju) do polowy zawartosci cebuli- dusic to na malym ogniu, gdy cebula zacznie przybierac kolor brazowy dodac do niej rodzynki przypray i przecier pomidorowy chwilke gotowac i odstawic aby ostyglo.

nastepnie kroimy sledzie w paseczki lub kostke wkladamy odrobine do miski i przekladamy sosem i tak do wyczerpania zapasow
odstawic na kiloka godzin i....


SMACZNEGO !!

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group Airhead theme by Zarron Media 2003